Vigyázz! Kész! ZÖLD!

2020.07.07

Örökké zöld. Legalábbis ezt mondják a zuzmó és moha falpanelekről, képekről, lakásdekorációkról. Kicsit utánajártam, hogy mitől ennyire népszerű és, hogy mit érdemes tudni erről a valóban felettébb mutatós növényről.

A moha és a zuzmó nem ugyanaz.

A zuzmó az Észak-Európai erdőkben található meg. Karbantartás, locsolás nélkül is megőrzi színét és formáját a szakszerű és természetes tartósításnak köszönhetően. A levegő páratartalmából nyeri a nedvességet, így őrzi meg rugalmasságát hosszú éveken keresztül.

A moha az erdők talaját borítja, onnan gyűjtik be, majd szintén környezetbarát eljárással tartósítják és színezik. A számukra ideális páratartalom 40-65% között van, ami könnyen biztosítható számukra.

Természetesen arra érdemes ügyfelni, hogy közvetlen nagy hőnek vagy erős napfénynek ne legyenek kitéve. Így kerülendő például radiátor felé telepíteni vagy déli tájolású helyiségben olyan helyre, ahol tűzi a nap, órákon át.

Ami nagyon izgalmas ezekben az anyagokban, hogy rendkívül sokféleképpen lehet őket használni. Integrálható bútorba, kaphat keretet, de boríthatunk vele teljes falszakaszokat keret nélkül is. Nagyon jó hangelnyelő tulajdonsággal rendelkeznek, a felesleges párát magukba szívják így tisztítva a levegőt.

Cégek előszeretettel készíttetnek feliratot a saját cégnevükkel mohából. Mivel nem csak zöld színben érhető el, így a színezett típusok könnyebben igazodnak egy cég, étterem, irodaház arculatához.

Az otthonokból sem maradhat el egy-egy üde zöld zuzmó vagy moha színfolt. Fával, levelekkel nagyszerűen kombinálható, ezzel adva neki egy különleges struktúrát és játékosságot.

Formáját tekintve a geometrikus alakzatokon túl, a kör vagy az aszimmetrikus megoldások is kedveltek.

Számomra az egyik legfontosabb erénye, hogy élő növényként harmóniát, melegséget és színt visznek bármilyen stílusú enteriőrbe.

Varsányi Brigitta

www.olindahome.hu

A cikkhez a szakértői segítséget és a fotókat a Molinamoss biztosította.