Térformálás tapétával

2020.01.21

A belső terek alakításakor nem csupán a falszínekkel vagy a bútorok térbeli elhelyezésével hatunk a térérzékre. A tapéták mintázatával, textúrájával, színével is játszhatunk, mely által nagymértékben befolyásolhatjuk optikailag a teret.

Alacsony belmagasságú szoba falaira ragasztva egy függőleges, vékonyan csíkozott tapéta látványosan nyújtja a teret, magasabbnak hat, míg a vastag csíkos szinte "összenyomja" a helyiséget. De legyünk óvatosak, mert nem szabad mértéktelenül használni csíkokat. Egy helyiségben egy, maximum két falon, falszakaszon érdemes bevetni.

Ha vízszintesen futnak a csíkok, azzal is különleges térhatások keletkeznek. A helyiség rövidebb falszakaszain használva, nyújtani fogja a szobát. A nagy belmagasságú tereknek is jót tesz a vízszintesen csíkozott tapéta, alacsonyabbnak érezzük hatására a helyet.


Fiatalos és játékos megoldás a csíkos és pöttyös tapéták kombinációja ugyanazon a falon. Leginkább gyerek- és tiniszobák enteriőrjében találunk ilyet, bájosak, kedvesek és divatosak. Bár én nem állnék meg a pöttyös tapéta alkalmazásánál csupán a gyerekek uralta zónákban, mert pompás dizájnt alakíthatunk ki vele más helyiségben is.

A pöttyös megtöri az egyszínűség egyeduralmát, már egészen kis felületeken is nagyon jól mutat. A nagy és harsány színű pöttyök élénkítő hatást fejtenek ki, a világos alapon lévő apró fekete vagy fehér pöttyök eleganciát sugallanak. Az erős, élénk alapra kerülő pöttyök merész és vagány terekbe illenek. Lehetnek a pöttyök, picik és nagyok, azonos színűek vagy eltérőek, ezekkel is különféle hatásokat kapunk.

Egyvalami mindegyikre igaz. A helyiségbe belépve a pöttyös tapéta jókedvre derít.

Ne felejtsük el, hogy a fények szerepe a helyiségekben legalább ugyanolyan fontos, mint maga a bútorozás, illetve a tapéták színe, stílusa. Nem tud választani a számtalan szebbnél-szebb típus közül? Ha úgy érzi, nem találja a megfelelőt, szívesen segítek Önnek megtalálni az otthonához illő ideális, gyönyörű tapétákat.

www.olindahome.hu

Varsányi Brigitta