Stílusbakik – mi az, amit érdemes elkerülni a lakberendezésben?

2020.04.29

Régóta készültem összegyűjteni, melyek azok a fontos pontok, melyekre ha odafigyelünk, elkerülhető, hogy az otthonunk slamposnak, stílustalannak hasson.

1, Túl rövid függöny

Optikailag és esztétikailag is romboló hatása van egy rövid, esetlen függönyválasztásnak. A padlóig érjen a függöny, de ügyeljünk arra is, hogy túlságosan hosszúra se hagyjuk, mert ebben az esetben por-és koszfogó és takarítani sem lehet rendesen miatta.

2, Nem megfelelő méretű szőnyeg

Gyakran felmerülő probléma. Válasszunk megfelelő méretű szőnyeget. A nappaliban az ülőbútorok első lábai vagy fotelek, karosszékek esetében akár mind a négy lába a szőnyegen legyen.

Az étkező esetében az az ideális, ha az asztal és a körülötte lévő székek teljes egészében elférnek a szőnyegen, kihúzott állapotukban is!

3, Túl sok szín, ill. minta

Irritáló és zavaró, ha túl sokféle színt, illetve mintát viszünk be egy helyiségbe. Hosszabb távon nyugtalanságot is kelt a szobában tartózkodónak. A 'kevesebb, néha több' elvét nagyon is érdemes betartani.

4, Túl sötét színtónusú bútorokat helyezünk el kisméretű helyiségben

Optikailag még kisebbnek hat ilyenkor a szoba. Barlang-hatást kelt és nem kellemes érzés az ilyen helyiségben tartózkodni. Válasszunk ezért világos felületű bútorokat és a falszín se legyen sötét.

5, Kihagyod a zöld növényeket / Műnövényeket használsz

A növények nélküli helyiségek teljesen sterilnek hatnak. Lehet bármilyen esztétikus és szépen berendezett egy szoba, ha nincsenek benne növények, soha nem lesz otthonos, mert élettelennek hat.

A műnövényeket pedig érdemes kerülni, nem kell magyaráznom, hogy miért.

6, Csupán egy éjjeliszerkényt helyezel el a franciaágy mellett

Ha túl pici a háló, inkább ne tegyél éjjeliszekrény vagy válassz kisebb méretű ágyat. Aranyszabály, hogy az ágy mindkét oldalára kerüljön éjjeliszekrény. Ezek lehetnek teljesen azonosak vagy épp két különböző, de a szoba situsával harmonizáló elem.

7, Túlzásba vitt neutrális színhasználat

Világosbézs, cappucino, ekrü, tojáshéj és társaik. Nagyon szép árnyalat mindegyik, de könyörgöm, ne ússzon benne a helyiség, mert unalmas lesz. Vigyünk bele valami életet, karaktert egy erőteljes szín, egy vonzó bútor vagy egy igényes műalkotás segítségével.

Remélem, hogy segítségetekre lesznek ezek az apró, ámde annál fontosabb észrevételek, hogy a saját környezetetek harmonikus és szerethető legyen, nagyon sokáig.

Varsányi Brigitta

www.olindahome.hu