Milyen lesz a jövő irodája? Munkahelyi kultúra a Covid vírust követően.

2020.05.31

Ami azt illeti a jövő irodája már a jelenben létezik. A legtöbb cégtulajdonos igyekszik már most gondoskodni azokról az elengedhetetlen dolgokról, melyek lehetővé teszik a biztonságos munkavégzést a járványidőszak alatt és után is.

Ezek az irodai megoldások és kiegészítők segítik a munkahelyi közlekedést vagy épp figyelmeztetik a munkavállalókat a megfelelő távolságtartásra és az alapvető higiéniás szabályok betartására.

Melyek azok a megoldások, amelyekkel biztosan találkozhatunk a megváltozott irodai élet során?

1, Információs-, ill. figyelmeztető matricák

Padlón, ami akár lehet szőnyeg is, illetve ajtókon, üvegportálokon és bútorokon is megjelennek a:

  • haladási irányt jelző nyilak
  • távolságtartásra figyelmeztető matricák
  • konyhai etikettre vonatkozó előírások
  • open office helyes használatára figyelmeztető jelek

2, Higiéniai pontok

A bejárat közelében kialakított kéz-és cipőtalp fertőtlenítésére alkalmas terület. Ide kerülhet megfelelő méretű és hatású szennyfogó szőnyeg, fertőtlenítőszert tartalmazó tálca, melybe belép az érkező és egy szenzoros kézfertőtlenítő. Kiegészíthető a pont maszk és gumikesztyű adagolóval és lázméréssel.

Sőt, idővel akár a reptereken használt hőszkennerek is megjelenhetnek az irodaházak bejáratainál.


3, Automatizálás

Amit csak lehet, azt automatizálni fognak. Kezdve az ajtóktól, egészen a konyhai gépeken át a szenzoros villanykapcsolókig és wc-öblítőkig. Már létezik olyan, hogy az okostelefonunk segítségével hívjuk a liftet, így nem kell annak gombját megnyomni.

4, Open office-ból kis, szeparált irodák felé

Talán nem meglepő, hogy sokan a nagy, nyílt-terű munkahelyek végét hirdetik, s helyette visszatérnek a kisebb, zárt irodák. A tágas térérzetet természetesen meg lehet őrizni majd, üvegfalak segítségével.

Ahol nem lesz mód nagyobb mértékű átalakításra, ott kötelező elemként bizotsan megjelennek a munkaállomások közötti elválasztó plexi, akril védőpanelek.

Bármi is történik majd az elkövetkező hónapokban, még ha rendelkezésre is áll majd a Covid-19 oltás, valószínűsíthető, hogy a világjárvány átélésének tapasztalatai tartós hatással lesznek a munkavégzésre és a munkahelyek működésére.

Varsányi Brigitta

www.olindahome.hu