Környezetbarát padlóburkolat - a linóleum

2020.02.12

A linóleum padlóval kapcsolatban sokakban tévhit él és egy merev, csúnya, ócska hatású padló jelenik meg emlékeikben. Pedig a valóság ennek épp az ellenkezője, egy nagyon is szép, jó minőségű és kellemes tapintású, időtálló anyag a linóluem.

Nagyon lényeges, hogy a linóleumot ne keverjük össze a PVC burkolattal, ami egy mesterséges anyag, szintetikus műanyag!

A linóleum padló teljesen természetes alapanyagokból készül. Parafaőrlemény, gyanta, lenmagolaj, faliszt, mészkő és természetes színezők alkotják. Tehát ez egy teljes mértékben "zöld" termék, gyártása vagy bezúzása során sem keletkezik semmiféle káros anyag.

A parafának köszönhető rugalmassága és remek hőszigetelő képessége. Ebből kifolyólag gyerekszobába tökéletes padlóburkolat, mert a gyerekek lába alatt, mindig kellemes tapintású és ideális hőmérsékletű a talaj.

Óvodák, iskolák, sportlétesítmények is előszeretettel választják ezt a burkolattípust. Antibakteriális és antisztatikus tulajdonságokkal rendelkezik, ez sem elhanyagolható szempont a fenti intézmények esetében.

Tisztántartása rendkívül egyszerű, gyors, ezért előszobába, fürdőszobába is bátran helyezhetjük ezt a burkolatot. Mosószeres, meleg vízzel, erősen kicsavart felmosóronggyal történjen a tisztítása.

Gyártása után egy lakkszerű poliuretán réteggel van kezelve, ami védi a linóleumot. Kétévente viaszos polírozószerrel érdemes átkenni a felületét, ettől újra fényessé és portaszítóvá válik.

Gazdag színárnyalatban, design- és formavilágban kapható burkolat. Teljesen egyedi mintázatot képesek megformázni belőle a padlón. Akár céges logót is megmintázhatnak az iroda folyosójára ezzel a módszerrel.

A tekercsben kapható típus két méter szélességű és 2-4 mm közötti vastagságú.

Kizárólag teljesen sima felületre lehet lefektetni, ha van rá mód, akkor csiszolt esztrich aljzatra. A lefektetés előtti napon vigyük be a szobába a burkolóanyagot - és a hozzávaló ragasztót is - terítsük le, ugyanis fel kell vennie a szoba hőmérsékletét. Az aljaznak minimum 15 fokosnak kell lennie. Fontos, hogy a linóleumot teljes felületén le kell ragasztani. A felhordás után várjunk 10-15 percet, majd erős nyomással középről kifelé haladva simítsuk le egy 20-30 cm hosszú fa segítségével, buborékmentesen. Gyorsan és könnyen lehet burkolni vele. Felszedése is történhet manuálisan, érdemes csíkokra vágni a régi padlót és úgy felszedni, majd a ragasztószert is eltávolítani az aljaztról.

Bátran válasszunk linóleum padlót otthonunkba, mivel ez a strapabíró melegburkolat szinte bármilyen stílusú enteriőrhöz illik, nem csupán a széles színpalettának köszönhetően, hanem mert nagyon kreatívan felhasználható.

www.olindahome.hu

Varsányi Brigitta

Képek forrása: www.forbo.com