Konyhai munkapult és falburkolat II.

2021.02.04

Amint az első részből kiderült, sokféle anyag áll rendelkezésre a konyhai munkapult kiválasztásakor.

Tehát lehet fa, fa + furnér, laminált, kvarc, corian, kő, fém, beton. De hogy mi kerüljön az alsó és felső konyhaszekrények közé a falra? Természetesen erre is van számos lehetőség.

Gyakran ugyanaz az anyag kerül a falra, mint a munkapultra. Ez szép, egységes és letisztult hatást eredményez, és napjainkban sokan választják ezt a megoldást. 

CSEMPE

Ugyanilyen népszerű, a nagy klasszikus, a hidegburkolat. Se szeri, se száma a csodálatos szín- és formavilágú csempéknek. Igaz ez a méretükre vonatkozóan is.

A metrócsempe egy örök klasszikus. Magam is imádom, de a fugatakarítás miatt, még ha szilikonfugát használtunk is, sokan más alternatívát keresnek erre a falszakaszra.

PVC

A PVC, amennyiben jó minőségű és az sem árt, ha Bfls1-es besorolású, remek opció. Egyrészt nem lesz fuga, másrészt a vinyl esetében is nagyszerű minták és színek állnak rendelkezésre ahhoz, hogy megtaláljuk a számunkra legkedvesebbet.

ÜVEG

Az üveg is nagyszerű megoldás. Könnyen takarítható és lehetőség van egyedi mintával nyomott, lakásunkhoz, a konyha stílusához illő designt kialakítani a konyhai hátfalon.

Az Optiwhite üveg teljesen színtelen alapanyag, ezt szokták a kívánt színnel megszínezni, ha egyszínű, úgynevezett UNI színű hátfalat szeretnénk. Általában 6 mm vastag.

A Lacobel üveg, ami 4 mm vastag, gyárilag festett üveg nem alkalmas konyhai hátfalnak, mivel nem lehet edzeni, így nem hőálló.

TAPÉTA

Különleges lehetőséget rejt, ha vlies tapétát helyezünk a falra. Ez elé természetesen szükséges lesz egy színtelen edzett üveg mindenképpen. De létezik Teflon bevonatos, speciális tapéta, amely szintén elhelyezhető ezen a területen. Illetve a mosható vinyl tapéta szintén üveg nélkül kerülhet fel a falra.

KÜLÖNLEGES MEGOLDÁSOK

Ha pedig valami igazán különlegesre vágysz, akkor jöhet a vörösréz, a tükörmozaik, az arany csíkozású márvány vagy éppen a látszó tégla - ez utóbbi természetesen felületkezelve.

Ha nem sikerül döntened vagy eligazodnod a konyhai hátfalak erdejében, kérj segítséget tőlem.

Varsányi Brigitta

enteriőrtervező

www.olindahome.hu

képek forrása: https://www.housebeautiful.com/room-decorating/kitchens/g1412/kitchen-backsplash-ideas/