Konyhai munkapult és falburkolat I.

2020.10.16

Melyiket válasszaaaam?

Tényleg olyan nehéz a konyhai munkapult és falburkolat választás?

Azt kell mondanom, hogy nem. Ha az ember pontosan tudja, mit akar vagy van segítsége, aki megfelelő anyagokat javasol számára. És igen, nehéz, mert olyan sokféle anyag és mintázat közül lehet választani, hogy sok esetben ez a gátja annak, hogy megtaláljuk a valóban hozzánk, illetve a konyhánk stílusához illő burkolatokat.

Miből is válogathatunk?

1. A csodálatos fa

Melyet felületkezeléssel tesznek ellenállóvá a vízzel szemben. Ez az egyik legdrágább megoldás. Rusztikus és modern konyhákban egyaránt megtalálható, de legyünk vele tisztába, hogy gondoskodást igényel.

2. Fa + furnér

Leggyakrabban réteges szerkezetű fa + furnér munkalapokat szoktak választani, ennek a felszíne szükség esetén csiszolható és kezelhető. Sokféle fafaj közül választhatunk, ezért a világostól az egészen sötét árnyalatokig kínál alternatívát. Talán emiatt ilyen népszerű.

3. Laminált munkalap

A laminált munkalapok is igen kedveltek, de már gyengébb minőséget képviselnek, mint a fa munkalapok. Bánjunk vele óvatosan, ha lehet ne áztassuk el, mert attól gyorsan tönkremegy.

4. Kvarc

A kvarc lapok tartósak és remek minőségűek, mivel folt-, karc-és vízálló anyagok. Színeket tekintve elég sok lehetőség nyílik számunkra.

5. Corian

A legstrapabíróbb, tulajdonképpen tönkretehetetlen a Corian munkapult. Rendkívüli szilárdságú, homogén felületű anyag, mely egyharmad rész akrilgyantából és kétharmad rész ásványi anyagokból áll. Gravírozható, színezhető így tökéletesen formálható saját konyhánk stílusához.

6. Kő

A természetes kövek lendületes és lenyűgöző felületi textúrájuk miatt nagyon elegánsak. A carrarai márvány és más kövek egyaránt keresettek, ha a konyhai pultról esik szó.

7. Fém

A szálcsiszolt fém és a rozsdamentes acél felületek amellett, hogy nagyon egyszerűen tisztán tarthatóak és mindent kibírnak, szintén nagyon szépen illeszthetők a megfelelő stílusú konyhákhoz.

8. Beton

A beton talán még a legfiatalabb a felsorolásban, ami a munkapultként való használatot illeti. Úttörő emberek természetesen voltak harminc éve is, de a gyakoribb megjelenése az otthonokban idehaza, az elmúlt néhány évre tehető. Szintén tartós, szép, megoldás. Számos stílussal megfér, kiemeli a fa szépségét, melegségét, karakteresebbé tesz a fekete konyhát, remek kontrasztot alkot magasfényű bútorok mellett.

S hogy ezek után milyen anyag jelenjen meg a falakon, az alsó és felső konyhaszekrények között? Az majd a következő blogbejegyzésből kiderül.

Varsányi Brigitta

www.olindahome.hu

Képek forrása: https://www.houseandgarden.co.uk