Jó alaprajz, tuti siker

2020.02.13

Miért fontos, hogy precíz és jó alaprajzunk legyen? Időt és pénzt spórolunk. Jó alaprajzzal a kezünkben elkerülhetőek a hibák és hatékonyabb lesz a kivitelezés. 


Akinek nem áll módjában lakberendezőt vagy belsőépítészt fogadni, azok számára is van néhány tanácsom, melyeket követve gördülékenyen megy majd az új otthon megtervezése és berendezése.

A legfontosabb szempontok, melyeket mindenképpen érdemes betartani:

1, Falak felszerkesztése - méretarányos ábrázolás

A megvásárolni vagy felújítani kívánt ingatlanról készíteni kell egy alaprajzot. Egy mérőszalag segtíségével (amely minden háztatrtásban akad) minden falat és a belmagasságokat is meg kell mérni. A nyílászárók méretéről se feledkezzünk el, az ablakok alatti ún. parapetet (ez gyakran 90 cm magasságú, de szokott lenni ebben is eltérés) is meg kell mérnünk.

Alaprajzunk felszerkesztésére két mód van: kézzel vagy egy ingyenese számítógépes programot használnva, amilyen például a Sweet Home 3D vagy a Floorplanner. Ezeket a programokat elég hamar át lehet látni és megérteni. Ha papírra szerkesztünk, akkor írószerboltban célszerű léptékvonalzót beszerezni és egy A3-as méretű lapon felrajzolni az alaprajzunkat. Javasolt lépték az M:1:50.

Elsőként a tartószerkezeti falakat, közismerten főfalakat szerkesszük fel, majd haladjunk az ingatlanon befelé és húzzuk meg a válaszfalakat.

A falak vastagságát valószínűleg csak megsaccolni tudjuk, így a főfal kaphat 30 cm-es vastagságot, míg a válaszfal 10 cm-t.

Nagyon fontos tudni, hogy tartószerkezeti falat, azaz főfalat soha nem bontunk el.

Természetesen ha valamiben nem vagyunk biztosak, kérjük szakember segítségét és keressünk fel egy statikust. 

2, Nyílászárók felszerkesztése - méretarányos ábrázolás

Ha elkészültek a falak, akkor helyezhetjük el a nyílászárókat is, ügyeljünk arra is, hogy a falon pontosan ugyanott legyenek, ahol a valóságban is.

Az ajtók esetében jelöljük a nyílásirányt vagy tolóajtónál azt, hogy falba csúsztatható vagy falon kívül tolható.

A fűtés módja sem elhanyagolható. Ha radiátorok, konvektor van a házban és marad is, akkor ezeket is feltétlen jelöljük be, egy rövid hullámvonallal.

A kéményt is jelöljük be.

Mondanom sem kell, hogy ceruzával tervezzünk, s miután elkészültünk, kihúzhatjuk a rajzot tussal vagy fekete színű tollal, hogy a grafit később ne maszatolódjon el. Végül a főfalakat színezzük be teljesen feketére, így jól átlátható lesz a rajzunk.

3, Tájolás

Sokan nem gondolnak rá, pedig nagyon fontos tényező, hogy megtudjuk otthonunk helyiségeinek ablakai milyen égtájak felé néznek. Ezt tehát mindenképpen állapítsuk meg és az alaprajzunkon jelöljük be az északot.

Miért fontos mindez? A benapozás szempontjából, továbbá, ha nagy felújítás, átalakítás elé nézünk, akkor bizonyos helyiségeknek célszerű bizonyos égtájak felé esnie.

A konyha és a kamra ideális helye északi oldalon van, de az észak-kelet, kelet is belefér még.

A nappalinak nyugatolt elhelyezés ideális, hiszen a legtöbb ember munkából hazatérve még használja ezt a helyiséget. Főképp nyáron klassz dolog, ha a nappalinkba még beáradnak a napsugarak. Így a nappali nézhet nyugatra, dél-nyugatra vagy észak-nyugatra is.

Hálónak egy keleti oldal megfelel, de ha már iskoláskorú gyermekünk van, akkor érdemes gondolni arra is, hogy az ő szobája kapjon még a délutáni napfényből, hiszen ő akkor leckét ír, ezért fontos, hogy legyen természetes fény a szobájában.

4, Kiállások

Az ingatlaban vannak már meglévő elektromos és egyéb kiállások is. Tehát ezeket is sorra kell venni és jelölni az alaprajzon.

Tipp: Hogy ne legyen az alaprajzunk vége nagy katyvasz, az eddig elkészült rajzot lefénymásolhatjuk néhány példányban és a másolaton jelöljük be a kiállásokat.

Miket kell sorra vennünk?

1, mennyezeti elektromos kiállások (mennyezeti lámpák helye)

2, fali elektromos kiállások (fali lámpák, képmegvilágítók helye)

3, villanykapcsolók és dugaljak

4, elektromos berendezések kiállásai (konyhában, fürdőszobában főképp)

5, gáz (ha van)

6, víz

7, fűtés, hűtés

8, csatorna

Ne feledkezzünk meg az erkély, terasz kiállásairól sem, ha tartozik az ingatlanhoz ilyen.

A kiállások azért is lényegesek, mert valószínű lesznek olyanok, amelyek feleslegesek az új elrendezés miatt, illetve újakat hozunk létre.

Az új kiállások helye már szorosan összefügg a berendezési tervvel.

5, A család életvitele, szokásai, bútorozás, stílus

Az alaprajz segít gondolkodni és tervezni, az alapján, hogy milyen egy család szerkezete és életvitele. Az egyik legnehezebb dolog kitalálni a megfelelő helyiség-elosztást, hogyha egy teljes felújításról van szó.

Ha ezzel elkészülünk, akkor következhet a bútorok térbeli elrendezése. Az alaprajzon a bútorokat szintén méretarányosan kell feltüntetnünk, így láthatjuk, hogy elfér-e majd a kiszemelt darab a helyiségben? Továbbá nagyon fontos a szobába kerülő összes elem egymáshoz való viszonya, elhelyezkedése. Azaz, elfér-e minden úgy, hogy a közlekedést nem zavarja, hogy a szoba ne legyen sem túlzsúfolt, sem alul-bútorozott és így tovább.

Ha programmal tervezünk, abban meglesz minden alapvető bútor, melyeket kiválasztva beállíthatjuk a valódi bútor pontos méreteit, s így helyezhetjük el a térben. Ha a klasszikus módon papíron tervezünk, akkor pedig fel kell szerkeszteni minden elemet. És kezdődhet a hosszan tartó ötletelés, minden hol lesz a legjobb helye a lakásban.

Remélem, hogy ezzel az összefoglalóval segítséget tudtam nyújtani azoknak, akik felújítás előtt állnak.

www.olindahome.hu

Varsányi Brigitta, 2018.01.18.