Hogyan készítsd fel az irodád az újraindulásra?

2020.05.28

Új korszak köszönt be a munkakultúrát tekintve a fennálló Covid19 járvány miatt. Az egészséges és biztonságok munkakörnyezet kialakítása közös érdekünk.


1, Kéz-és lábfertőtlenítő rendszer

Nagyon fontos már a bejáratban gondoskodni arról, hogy az irodába bejutó kórokozókat eltávolítsuk. Ehhez célszerű kialakítani a bejáratban egy külön zónát, melynek része egy érintés nélküli kézfertőtlenítő adagoló, esetleg papírtörlő illetve egy három zónás lábfertőtlenítő-rendszer.

Ennek lényege, hogy az első szennyfogó szőnyeg, durva felületével eltávolítja a cipőtalp durva szennyeződéseit, hogy tisztább talppal léphessünk bele a fertőtlenítő folyadékot tartalmazó tálcába. Ebben célszerű néhány másodpercet topogni, kb. addig, míg a kézfertőtlenítést elvégezzük. Majd innen kilépünk egy olyan szennyfogó szőnyegre, mely a nedvességet felitatja a talpról. Ezáltal az elcsúszást kivédhető, főképp, ha hidegburkolaton folytatjuk utunkat az irodában.

Ezáltal a kórokozók, baktériumok és vírusok 99%-a eltüntethető.


2, Új munkahelyi kultúra kialakítás

Lehetőség szerint csökkenteni kell az azonos időben munkahelyen tartózkodók számát és támogatni a home office munkavégzést azokban a munkakörökben, ahol ez lehetséges.

A folyosókon egyirányúsított haladást célszerű bevezetni. A liftekben tartózkodók számát kontrollálni kell. Ha szükséges ezt a megfelelő matricákkal nyomatékosítani lehet minden érintett területen.


A konyhában, étkezőben új használati szokás kialakítása. Mire is gondolok?

  • érintés nélküli kávégép beüzemelése
  • mozgásérzékelős világítás kialakítása
  • saját evőeszközök használata
  • könnyen fertőtleníthető polikarbonát bútorok használata

Mindez csupán néhány dolog, amit megtehetünk a higiénikusabb, egészségesebb iroda tartózkodás érdekében. De a sornak közel sincs itt vége!

3, Az irodai terek újratervezése

A munkaállomásokat ritkítani szükséges, hogy az előírásoknak megfelelő 2 méteres távolságot megtartsuk a székek között. Az íróasztalok, ügyfélfogadó asztalok elengedhetetlen részévé válik a védőpanel, mely védi a dolgozó és az ügyfél egészségét. A könnyű, akril vagy plexi alapanyagú panelek egyszerűen tisztán tarthatók.

A tárgyalókat új szabályok szerint érdemes használatba venni, de ha mód van rá célszerű online tárgyalásokat folytatni.

A lounge helyiségeket, ügyfélvárókat szintén újra kell gondolni és szükséges átrendezni. Az ülőbútorokat ritkítani, esetleg cserélni könnyen tisztítható felületű bútorokra.

4, Megfelelően működtetett és karbantartott légtechnika

Normál esetben is alapvető elvárás a megfelelő friss levegőminőség biztosítása a munkahelyeken.

Jelen helyzetben még fokozottabban oda kell figyelni erre, a meglévő rendszereket célszerű felülvizsgálni. A szűrőket ki kell cserélni és célszerű UV fertőtlenítő rendszereket telepíteni.

5, Vírusmentesítő robotika

Ezt nem biztos, hogy sokan megengedhetik maguknak, de tény, hogy a legújabb vívmány az UVD fertőtlenítő robot. Az UVD robot gyorsan fertőtlenít, egy átlagos szoba fertőtlenítése UVD robottal 5-8 perc. Az UVC fénnyel történő fertőtlenítés a legbiztonságosabb, és legkörnyezetbarátabb megoldás, hiszen sem mérges gázt, sem vegyszert nem használ a fertőtlenítés során. Akár napközben is képes olyan helyiségeket fertőtleníteni, ahol ember nem tartózkodik. Az ózonos fertőtlenítéssel szemben nincs szükség egészségügyi várakozási időre, illetve az ózonos fertőtlenítés ablaktalan, vagy nem nyitható ablakkal ellátott helyiségben nem javasolt, míg az UVC esetében ez nem jelent akadályt.

Természetesen itt még közel sincs vége az elvégezhető és szükséges változtatások sorának. Amennyiben segítségre van szüksége irodája áttervezéséhez, akár részben, akár teljesen mindenben állok rendelkezésükre.

Varsányi Brigitta

www.olindahome.hu