Burkolat felülburkolás – Hogyan csináld jól?

2020.06.20

Időről időre találkozom a kérdéssel: Lehet-e meglévő burkolatot felülburkolni?

A válasz az, hogy szakembernek meg kell vizsgálni a helyszínen az adott burkolatot. Azt nem ajánlom senkinek sem, hogy saját szakállára vagy Facebook csoportok véleménycunamijára alapozva döntsön ebben a kérdésben.

A legideálisabb, ha fel tudják szedni a régi burkolatot. Ezután a padló kaphat egy aljzatkiegyenlítést, ha szükséges. Ha mégis marad a régi burkolat, akkor mire kell figyelni?

Hidegburkolat esetében a fuga babrálhat ki velünk. Klasszikusnak mondható 2 - 2,5 mm-es melegburkolattal NE burkoljuk felül, mert a fugacsíkok átütnek majd és az nagyon csúnya, igénytelen.

Hidegburkolatra ezért mindenképpen vastagabb, legalább egy 3,45 mm-es vagy attól vastagabb PVC (vinyl, LVT) már megfelelő választás. Ezek többnyire akusztikai burkolatként szerepelnek a gyártóknál, így eszerint kereshetjük. Továbbá, a klikkes melegburkolatok is megfelelnek erre a célra, ezek vastagsága már 5 mm-t is eléri. Laminált padlót erre a célra szintén nem ajánlok, mert egy-két évet fognak csak kibírni. Az oka egyszerű, a fugacsíkok miatt nem teljesen egyenletes a felszín, s ez nem kedvez a laminált padlónak.

Másik kizáró ok, meglévő burkolat felülburkolása esetén, ha padlófűtésünk van. A dupla burkolat vélhetően olyan mértékben csökkentheti a fűtés hatékonyságát, hogy emiatt érdemes más megoldást keresni.

Mi a helyzet a meglévő melegburkolat újraburkolásával? Lehetséges, ha a régi burkolatunk nincs extrém módon sérülve, valahol megsüllyedve, stb. Ha padlófűtés van, az itt is kizáró ok. Az új burkolatnak célszerű minél vékonyabbnak lennie, 2 mm-es tekercses burkolatok, maximum 2,5 mm-es moduláris burkolatok jók lehetnek erre a célra. Fontos sorra venni, hogy az adott helyiségben vannak e beépített bútorok, pl. konyhabútor lábazati eleme eltávolítható-e? Ha lehet sérülés nélkül, hogy visszahelyezhető legyen. Vagy a falat borító English panel és az új burkolat, hogyan fut össze? S itt még számtalan dolgot megemlíthetnék.

Ha szakmai segítségre van szükséged keress nyugodtan!

Varsányi Brigitta

www.olindahome.hu